Lewenborg Ga op een willekeurige zondagmiddag langs de afval hot spots in de wijk (de containers bestemd voor glas, papier en textiel) en je weet niet wat je aantreft, want je kijkt je ogen uit.
Op zondagmiddag ligt de oogst van het weekend naast, op en in de containers. Bij de flat aan Lichtboei en bij de containers aan de Bakboordswal, ter hoogte van Shufu is het altijd raak. Niet zelden steekt er een enorm stuk karton of een dekbed uit een container.
De standaard is dat er altijd flink wat gedropt wordt in het weekend. En de gemeente mag alles weer opruimen op de maandagochtend…
Uitwassen van de wegwerpmaatschappij
Rondom de containers bij de Aldi is het eveneens raak. Vuilnis wordt naast de containers geplaatst en er wordt van alles neergezet. De laatste maanden ziet het er op deze plekken uit alsof er een bom ontploft is: er liggen enorm veel kartonnen dozen, stukken piepschuim, autobanden, fietsbanden, spiegels. De oude tv wordt gedumpt samen met de gigantische doos waar de nieuwe tv in heeft gezeten. Een kartonnen jungle zie je er elk weekend weer: stapels karton, dikwijls met stukken piepschuim.
Zakken vol textiel worden naast de container geplaatst; vaak slecht afgesloten: wordt dit textiel nat, dan heeft niemand er nog wat aan en gaat het alsnog de verbrandingsoven in.
Wat er verder zoal aangetroffen wordt: tuinstoelen, bureaustoelen, autostoeltjes, tuinkussens, matrassen, stapels laminaat, kattenbakken, prullenbakken, wasmanden, speelgoed, vogelkooien. (Dit probleem doet zich in andere stadswijken eveneens voor).
In gesprek met passanten
Ik tref er vaak voorbijgangers en die verbazen zich telkens weer over de enorme hoeveelheden die gedumpt worden. Vooral bij de entree van de wijk, als je vanaf de Noorddijkerweg de Bakboordswal indraait, is de aanblik van al deze troep geen mooie binnenkomer in de wijk.
Wijkbewoners ergeren zich aan het gedrag en eveneens aan de hoeveelheid spullen die er elke keer terechtkomt. Het meeste wordt per auto neergezet: als je het in de auto vervoert, rijd dan in het vervolg even door naar het afvalbrengstation! En kijk eens kritischer wat je precies weggooit en of je het op de juiste manier aanbiedt. Piepschuim hoort niet in of bij een papiercontainer. Emmers verf of motorolie ook niet. Het grasveld naast de containers vol flikkeren, was nou niet echt de bedoeling. Toch gebeurt het. Steeds weer.
Elektra en witgoed
Met regelmaat worden televisies neergegooid bij containers en dat geldt voor tal van andere elektrische apparaten: printers, strijkijzers, friteuses, computers en boormachines. Daarnaast tref ik regelmatig koelkasten en wasmachines aan die er illegaal gestort zijn.
Alle elektra: klein en groot wordt gratis opgehaald door de gemeente (maar er zijn dus oenen die met een kapotte wasdroger gaan slepen om die illegaal ergens neer te zetten). Kleine elektrische apparaten kunnen bij de chemokar ingeleverd worden of buitengezet worden op de dag dat de textielinzameling is, 1 x per maand.
Bewustwording en mentaliteitsverandering
Lewenborg Doet stelt zich ten doel voortdurend vinger aan de pols te houden aangaande dit onderwerp. Bewust maken, in gesprek blijven, wijzen op lokale voorzieningen en een grens trekken bij wat nog acceptabel is.
Het is niet nodig de directe leefomgeving te vervuilen met het dumpen van afval en spullen. Ook voor de smalle beurs zijn er mogelijkheden om betaalbaar van overtollige spullen af te komen.
Daarnaast is er een kringloopwinkel in de wijk, de biebshop!
Veel spullen die illegaal gedumpt worden bij de containers, verdienen zo’n tweede leven in een kringloopwinkel of weggeefkast.
Elke vrijdagmiddag is er de reparatiewerkplaats bij Stadsboerderij Boegbeeld geopend.
Zet een bericht op een gratis groep of op Marktplaats en voor je het weet, heb je er een liefhebber voor.
Uit andere gebieden
De ervaring leert dat veel spullen gedumpt worden door mensen van buiten de wijk Lewenborg. Regelmatig zijn er adresgegevens te vinden op de gedumpte dozen: er zitten vaak adressen van Meerstad tussen, Harkstede en Scharmer, Ten Boer. Mensen die elders wonen en ons ( en de gemeente) opzadelen met de troep. Daarnaast zijn er bedrijven die op deze manier proberen te dumpen.
‘Grofvuil moet weer elke maand opgehaald’
Deze opmerking wordt nog vaak gemaakt. Helaas gaat het niet gebeuren. Die tijd is geweest. Volgens de gemeente is het te duur. Ik denk dat het leidt tot nog meer afgedankte spullen en dat mensen nog minder nadenken over wat ze weggooien, mocht dit systeem van grofvuil ophalen terug zou keren. We willen minder in plaats van meer afval. Heel veel dingen kunnen gerecycled, mits op de juiste manier aangeboden.
Elk weekend aankijken tegen dumpingen is ook een doodlopende straat. We zullen er dus met elkaar het beste van moeten maken. En het niet meer pikken dat de openbare ruimte een dumpplek is.
We moeten blijven nadenken over nieuwe manieren om de leefomgeving leefbaar te houden en op een fatsoenlijke manier van afgedankte spullen af te komen.
Check: https://www.mijnafvalwijzer.nl/ Bij vragen of opmerkingen, stuur een mail naar lewenborg.doet@gmail.com of kijk op lewenborgdoet.nl |